Kleding in context

Je hoort het me vaak zeggen: kleding is taal. Zoals bij alle vormen van communicatie is er een aantal belangrijke factoren dat bepaalt of jouw boodschap overkomt. In dit geval zijn dat je innerlijk, uiterlijk en de context. Wil je succesvol communiceren met je kleding, dan is het verstandig om je outfit op deze drie factoren af te stemmen.

Laten we starten met je innerlijk. Dat is de basis van jouw garderobe, jouw outfit, jouw communicatie. Want de boodschap zit van binnen. Wie ben jij? Wat zijn je kwaliteiten? Waar sta je voor? Wat wil je bereiken in het leven? Wat vind jij belangrijk? Het zijn misschien niet de dingen die je direct aan iedereen wil vertellen, maar het gaat niet alleen om communicatie naar anderen. Het is ook jezelf erkennen en waarderen. Het is ook ruimte voor jezelf innemen. Laat maar eens zien dat jij goed bent zoals je bent. En draag uit dat je op die manier meerwaarde kunt bieden voor anderen.

Het uiterlijk is tweeledig: enerzijds ligt het in het verlengde van je innerlijk, het is deel van wie je bent en mag daarom ook gezien worden. Je lijf is een essentieel onderdeel van wie je bent. Hoe zit jij (letterlijk) in je vel? Wat doe je met dat lijf? Krijgt het veel liefde en verzorging? Of sleep je het noodgedwongen mee? Welke invloed heeft dat op je uitstraling? De antwoorden op deze vragen bepalen mede hoe jouw kleding, kapsel en andere uiterlijke kenmerken overkomen. Zo kun je ook de buitenkant gebruiken om je boodschap kracht bij te zetten, te benadrukken waar het bij jou nu echt om gaat. Anderzijds kun je je uiterlijk heel technisch benaderen door te kijken welke kleuren, materialen, pasvormen, halslijnen en noem maar op, daar goed bij passen. Kiezen voor de kleding die jou het meest flatteert helpt jou op twee manieren: je voelt je zelfverzekerder (en dat is goed om effectief te communiceren) en je laat een goede eerste indruk achter. Zodra er iets aan jouw uiterlijk presentatie afleidt, hoort de ander nog maar de helft van je boodschap. En dat hoeft niet alleen kleding te zijn, maar het kan ook komen door lichaamshouding, stem, geur en noem maar op. Dingen waar je niet altijd iets aan kunt veranderen. Maar over je kleding heb je wel controle, dus pak die kans.

Niet elke situatie vraagt om dezelfde outfit. De kans is groot dat jij naar een vergadering iets anders aantrekt dan naar de verjaardag van je neefje. De context bepaalt mede onze keuze. En dat is voor sommige mensen een worsteling. Omdat ze bijvoorbeeld vanuit hun werk bepaalde kledingvoorschriften krijgen. Heb jij wel eens het gevoel dat je niet jezelf kunt zijn, omdat de situatie om bepaalde kleding vraagt? Bedenk dan dat er een verschil is tussen aanpassen en inpassen. Je kleding zover aanpassen dat je jezelf niet meer bent, dat lijkt misschien relatief onschuldig, maar op de lange termijn kan het leiden tot onvrede en stress en kun je maar zo jezelf, je passies en ambities uit het oog verliezen. Wanneer je jouw uiterlijk en innerlijk inpast, kleedt je je toch naar de context, maar ook met respect voor jezelf (en daarmee de ander). Makkelijker gezegd dan gedaan? Om je een eindje op weg te helpen heb ik zes kleurenpaletten samengesteld, die je in verschillende situaties kunt inzetten.

Wil je hier meer over weten, download dan  hier de kleurenpaletten.

Heb je nog vragen over kleding als taal of hoe je je outfit kunt afstemmen op jezelf en de context, laat dan hieronder een reactie achter of mail me: dorine@meerdanstijl.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.