Kleurkracht

Ik vind kleur eindeloos fascinerend. Niet zozeer door de technische kant van het verhaal (kleur is gereflecteerd licht en met drie kleuren kun je alle andere tinten maken). Maar omdat kleur veel meer is dan dat. Kleur beïnvloedt onze stemming, ons gedrag en zelfs onze waarneming. Ik noem dat kleurkracht.

Die kleurkracht zie ik overal terug:

  • In de natuur geven planten en dieren aan dat ze giftig zijn door hun kleur.
  • De betekenis van een verkeersbord herken je door kleur.
  • In etalages worden andere kleuren gebruikt als er uitverkoop is.
  • Hoe kleur in ruimtes onze beleving stuurt.

Ook mensen kiezen in hun kleding bepaalde kleuren om meer of minder op te vallen of om bepaalde eigenschappen te versterken. Dit doen ze doorgaans onbewust maar feilloos. We voelen kleuren ontzettend goed aan, maar zijn ons vaak niet bewust van de impact. Draag je een bepaalde kleur nooit of juist heel veel, dan zegt dat vaak al zoveel over wie je bent. Draag je ineens een kleur niet meer of juist weer wel, dan kun je dat vaak herleiden tot bepaalde gebeurtenissen in je leven.  Zo is kleur communicatie met jezelf en met de wereld.

Er zijn kleuren waarvan je hart sneller gaat kloppen. Deze kleurvoorkeur hangt vaak samen met jouw identiteit of persoonlijkheid. Bij elke kleur horen namelijk ook bepaalde eigenschappen. Ik ben dol op verschillende tinten turquoise, de kleurfamilie van creativiteit en vernieuwing. Maar ook bij zalmroze voel ik me ontzettend lekker. Zo laat ik zien dat speels, humoristisch en levenslustig ben.

Dat werkt twee kanten op. Enerzijds laat ik aan de rest van de wereld zien dat dit eigenschappen zijn die bij mij passen. Die vergroot ik uit en maak ik zichtbaar door de bijpassende kleuren te dragen. Maar ik erken ook naar mezelf toe dat dit is wie ik ben. Door turquoise en zalm toe te voegen maak ik ruimte voor deze kanten van mezelf. En blijf ik mezelf eraan herinneren dat dit is wie ik ben en wil zijn. Kleur kan dus ook het beste in je naar boven halen.

Wil jij ook de kracht van kleur ervaren? Maak dan net als ik een collage van de kleuren die jou echt gelukkig maken. En dan niet stiekem in een mapje op je computer laten staan, maar lekker delen en plaatsen op een plek die je vaak ziet (bijvoorbeeld het startscherm van je telefoon). Ik ben benieuwd naar het resultaat!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.