10 tips om je dag stralend te starten

Leg je telefoon weg
De eerste tip begint eigenlijk al voor het slapen. Wanneer je telefoon op je nachtkastje ligt, is de verleiding groot om te kijken of er nog een berichtje is binnengekomen of dat er nog wat op social media gebeurd is. Hierdoor kom je slecht tot rust, want je blijft met je gedachten actief. Bovendien onderdrukt het blauwe licht van je scherm het slaaphormoon melatonine. Dit heeft niet alleen een slechte nachtrust tot gevolg, maar vergroot ook de kans op onder andere concentratiestoornissen en overgewicht. Dus zet je telefoon op stil en laat ‘m lekker bij de bank liggen. Een ouderwetse wekker of wake-up light maakt je ook wakker.

Rustig wakker worden
Intussen is aangetoond dat snoozen niet goed is voor je vitaliteit, maar meteen uit bed springen is ook niet alles. Het is goed om je lichaam rustig wakker te laten worden. Draai je nog een om, rek je een keer goed uit en ga even rustig op de rand van je bed zitten. Zo kom je op gang in het tempo van je lichaam, ook als je geest direct al de hele wereld aan kan.

Lach jezelf toe
Misschien vind jij de vroege ochtend niet het beste moment om in de spiegel te kijken. Probeer dat toch eens en glimlach naar jezelf. We gaan lachen als we ons blij voelen, maar we gaan ons ook blij voelen als we lachen. Echt waar, wetenschappers zijn het er helemaal over eens. Daarom is een glimlach op je gezicht een prachtige start van de dag.

Vochtbalans
We hebben elke dag veel vocht nodig, maar niet alles wat nat is, is goed voor je. Probeer je kop koffie eens te vervangen voor een glas lauw water met citroen. Het is een weldaad voor je lichaam. Het zorgt voor een goede spijsvertering, verhoogt je energieniveau en weerstand en heeft nog veel meer positieve eigenschappen. Wacht een kwartier met je ontbijt voor het optimale effect.

Energize
Elke ochtend energie opdoen voor de hele dag. Dat kan met eenvoudige oefeningen die niet lang hoeven te duren. Begin eens met vijf minuten meditatie of tien minuten yoga (de zonnegroet is ideaal voor in de ochtend). Of snuif je liever de frisse ochtendlucht op tijdens hardlopen of een korte wandeling? Deze workouts zijn goed voor je lichaam en geest. Ze helpen je bij wakker worden en helpen je rustig te ademen en je hooft leeg te maken.

Eén ding tegelijk
Ik noem het monotasken: één ding tegelijk. Blijf in het nu, maak je niet druk over wat je vandaag allemaal moet. De dingen ontvouwen zich op hun eigen tijd en op dat moment kun jij ze tackelen. Tot die tijd hoef je er nog even niet aan te denken. Dus niet ontbijten en aankleden tegelijk of je tijdens je meditatie druk maken over die vergadering ’s middags. Even diep ademhalen en alles mindfull aanpakken.

Ontbijt
Ontbijt is belangrijk voor je. Het is de “aan”-knop van je lichaam en geeft je energie voor de hele dag. Ook een licht ontbijt doet wonderen. Als ik de tijd heb, maak ik graag een pannenkoek met fruit voor mezelf. Maar er zijn veel meer lekkere ontbijtjes te bedenken: boterhammen, crackers, fruit, ontbijtgranen, yoghurt met noten. Probeer (geraffineerde) suikers te mijden. Die zorgen dat je al snel een bloedsuikerdip krijgt, sneller vermoeid raakt en om tien uur alweer gaat snacken.

Kies de kleur die bij je past
Sta je voor je kledingkast, vraag je dan eens af hoe jij je vandaag voelt en wat je wil bereiken. De kleur die daarbij past zal je ondersteunen bij je dagelijkse activiteiten. Ga je een presentatie voor een nieuwe klant geven? Donkerblauw helpt je zakelijk en betrouwbaar over te komen. Wil je een goede vriendin ondersteunen in zware tijden, draag dan cerise. Voor wat meer plezier in je leven is oranje een fantastische kleur. Voor meer kleurideeën kun je de zes kleurenpaletten downloaden die ik speciaal voor jou heb samengesteld.

Lief voor jezelf
Wat je denkt, heeft invloed op je lichaam en geest. Daarom is het belangrijk jezelf te voeden met positieve gedachten. Het is wetenschappelijk bewezen dat je door positief denken meer mogelijkheden in je leven ziet en het gemakkelijker is om je doelen te bereiken. Daarom is het goed om elke dag stil te staan bij de dingen waar je blij om bent. Zeg daarbij ook tegen jezelf wat je aan jezelf waardeert. Uitspreken is krachtiger dan denken. Weet je niet goed wat je tegen jezelf moet zeggen? Begin met iets kleins of formuleer waarop je zou willen vertrouwen alsof het al een feit is. Ik ben de moeite waard. Ik ben een goed mens. Ik mag er zijn. In het begin voelt dit misschien onwennig, maar het vertrouwen volgt. Wees lief voor je zelf en gun jezelf open te staan voor zelfwaardering.

Muziek
Muziek helpt je wakker te worden. Kies muziek waar je vrolijk van wordt en die past bij jouw energie. Bruis je ’s ochtends al van de energie, zet dan actieve muziek aan. Kom je langzaam op gang, kies dan voor meer mellow muziek. Denk erom: het leven is een feest. Er mag gedanst worden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.