Maak van je kledingkast een capsule garderobe – deel 1
’s ochtends voor je kledingkast staan en niks hebben om aan te trekken? Dat komt vaker door een te volle kast dan te weinig kleding. De gemiddelde Nederlander heeft 173 kledingstukken in de kast hangen en dat kan wel een tandje minder. Een capsule garderobe is ideaal om met minder meer uit je kledingkast te halen.
De meeste kledingkasten die ik van binnen heb mogen bekijken, hingen vol met ruis: kleding die te groot of te klein is, kapot is, je nooit meer draagt, maar uit nostalgie niet kunt weg doen of simpelweg niet bij dit seizoen past. Dat klinkt misschien onschuldig, maar jij maakt het jezelf er echt moeilijker mee. Sterker nog: met minder kleding kun je vaak meer combi’s maken. Daarom wil ik je uitdagen aan de slag te gaan met een capsule garderobe.
Wat is een capsule?
Een capsule garderobe is een goed uitgedachte garderobe met een beperkt aantal kledingstukken. Hoeveel dat er zijn, dat ligt er maar aan wie je het vraagt of welke leer je aanhangt. Sommige mensen hanteren één grote capsule voor het hele jaar, anderen wisselen twee of vier keer per jaar met kleinere capsules. Ook de inhoud verschilt: de één rekent alles mee: van sokken en ondergoed tot je paraplu. Voor anderen telt alleen de bovenkleding.
Ik werk het liefst met capsules van 35 tot 40 kledingstukken per seizoen. Dat zijn dus vier capsules per jaar. Maar dat betekent niet dat je 160 kledingstukken nodig hebt. Dat komt doordat je veel items meerdere seizoenen kunt dragen. Binnen mijn capsules hoef je niet alles mee te rekenen. Ondergoed, sokken, pyjama’s en sportkleding reken ik niet mee. Bovenkleding, jassen, riemen en andere accessoires wel.
Maar met zo weinig kleding loop ik er toch elke dag hetzelfde bij?
Dat was mijn eerste gedachte ook toen ik voor het eerst hoorde van de capsule garderobe. Maar niks is minder waar. Als jij je garderobe slim samenstelt kun jij met 12 items makkelijk 30 verschillende outfits maken. Dat is voor elke dag van de maand iets anders.
Studio 86 weet zelfs van 15 items 100 outfits te maken, al rekenen zij accessoires niet mee:
Waarom een capsule garderobe?
Er zijn veel redenen om met een capsule te werken. Je hebt een opgeruimde kast, kunt makkelijk kiezen en combineren, het is duurzaam omdat je bewust met kleding omgaat, scheelt veel geld en door bewust te shoppen houd je meer geld over voor de duurdere droom items.
Dit hangt allemaal met elkaar samen.Vanuit een capsule ga je namelijk shoppen met visie. Je koopt niet iets omdat het wel leuk en in de uitverkoop is. Je gaat bewust op zoek naar items die jou garderobe versterken, items die jouw eigenheid zichtbaar maken. Ik heb genoeg kledingkasten van binnen gezien om te weten dat veel koopjes en impulsaankopen ongedragen in de kast blijven hangen. Zonde van het geld! Door te werken met een capsule kan je dat geld gebruiken voor de duurdere, kwalitatieve items waar je ontzettend lang mee kunt doen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik helemaal weg ben van een kledingstuk, wil ik het jaren kunnen dragen.
Minder kopen en minder ongedragen kledingstukken, dat is ontzettend goed voor de wereld. In de mode-industrie wordt ontzettend veel geconsumeerd en weggegooid. Het is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld, dus als we daar met z’n allen een beetje bewuster mee omgaan, kan dat een groot verschil maken.
Nog een groot voordeel van een capsule: omdat je je garderobe bewust samenstelt en de kledingstukken overhoudt die helemaal bij jou passen, wordt het veel makkelijker om jouw innerlijk te laten zien in je uiterlijk. Zo kun je meer jezelf zijn, versterk je je identiteit en wordt je meer zichtbaar.
Zelf aan de slag met een capsule garderobe?
Maak jij van je kledingkast een capsule garderobe? Lees dan hier verder. Ik geef je dan praktische tips om zelf een capsule te starten.
Geef een antwoord