Ruim je kast op
Als jij ’s ochtend voor de kast staat en niks hebt om aan te trekken, zit er maar één ding op: ruim je kast op. Er hangt waarschijnlijk veel kleding in jouw kast die je niet meer draagt. Bij het uitzoeken van een outfit, vormen al je niet gedragen kledingstukken ruis en dat maakt het kiezen lastiger. Een kast vol toppers is veel fijner en effectiever. Daarom geef ik je nog 5 tips om je garderobe tip top in orde te krijgen.
Stap 1: haal alle kleding uit je kast
Tegen het einde van het seizoen is het bij mij in de kast vaak een rommeltje geworden. Ik neem dan de tijd om alles te ordenen en op de goede plek terug te leggen. Dat gaat het makkelijkste als je kast leeg is. Een mooie gelegenheid om je kast ook even uit te soppen. Wel zo fris!
Stap 2: wat wil je houden?
Veel vrouwen hebben een kast vol en niks om aan te trekken. En helaas geldt de 20-80 regel ook voor je kledingkast: 80% van de tijd draag je slechts 20% van je kleding. Toch doen we vaak maar moeilijk afstand van al deze kleding. Daar kan de volgende checklist bij helpen. Houd je kledingstukken eens kritisch tegen het licht en bewaar alleen je toppers.
- Vind je het leuk?
- Is het jouw maat?
- Draag je het vaak?
- Past het bij je kleurenpalet en figuurtype?
- Kan je het gemakkelijk combineren met de rest van je kleding?
- Is het vies of beschadigd?
Als je alle vragen behalve de laatste met “ja”beantwoordt, is het een topper en houd je het kledingstuk natuurlijk. Merk je op basis van deze vragen dat het kledingstuk toch niet bij je past en ga je het ook niet op korte termijn verknippen tot iets anders, dan is het misschien tijd om afstand te doen van dit item.
Wil je een kledingstuk repareren of vermaken tot een nieuwe creatie. Dan help ik je graag verder met Atelier ByDo.
Al deze vragen kun je natuurlijk ook gebruiken als je in de winkel staat en twijfelt over een kledingstuk. Vraag je dan ook af: heb ik het nodig?
Stap 3: geef al je oude kleding weg of verkoop het tweedehands
Twijfel je nog heel erg of je het weg wil doen? Leg het dan weg in een aparte doos. Heb je het na een halfjaar (of jaar als het seizoensgebonden is) nog niet gedragen, dan kun je er beter iemand anders een plezier mee doen. De meest duurzame keuze is om je kleding lokaal een nieuwe bestemming te geven. Breng je kleding bijvoorbeeld naar een lokale tweedehandswinkel of organiseer een kledingruilfeest.
Stap 4: maak een nieuwe indeling voor je kledingkast
Het helpt om je zomer- en wintergarderobe te scheiden (want ook je zomerjurkjes leiden af in de winter en vice versa). Bedenk waarop je sorteert: de één houdt er van als alles op kleur hangt, de ander sorteert liever per type kledingstuk (alle broeken bij elkaar, alle jasjes bij elkaar etc.) en er zijn ook mensen die complete setjes bij elkaar hangen. Als je ontdekt wat voor jou het handigste werkt bij het samenstellen van een outfit, weet je ook hoe je je kast moet indelen. Zorg dat alles netjes hangt of opgevouwen is. Nu je zo goed bezig bent, is het zonde als het er alsnog rommelig uitziet. En zorg dat je kledingkast dicht kan. Als je nu al moet proppen, wordt dat in de loop van het seizoen alleen maar erger.
Stap 5: maak een garderobeplan
Je weet nu wat je hebt en misschien heb je ook wel gemerkt wat je nog mist. Bijvoorbeeld een mooi jasje voor je werk. Als je goed opschrijft wat je nog nodig hebt, dan scheelt dat een hoop impulsaankopen tijdens de uitverkoop. Shoppen met een boodschappenlijstje is echt heel erg duurzaam.
Twijfel je welke kleding je houd en welke je weg doet? Of weet je niet waar te beginnen in je kast? Dan help ik je graag op weg tijdens een garderobe sessie. Tijdens een allround traject brengen we jouw kleuren en persoonlijke stijl in beeld. Dat is de basis voor een garderobe die voor jou werkt. Voor meer informatie kijk je op de site of stuur me een mail.
Geef een reactie