De ene kleurenanalyse is de andere niet

Je wil meer kleur dragen, hebt besloten met je garderobe aan de slag te gaan of bent gewoon benieuwd welke kleuren bij je passen. Tijd om naar een imago coach of image consultant te gaan. Maar de ene kleurenanalyse is de andere niet. Er zijn veel verschillende systemen en invalshoeken. Hoe kies je dan wat bij jou past? Door navraag te doen naar het kleursysteem waar iemand mee werkt en de visie achter de werkwijze. Om je op weg te helpen, heb ik een aantal systemen voor je op een rij gezet en vertel ik je wat over mijn eigen filosofie over kleur en kleding.

 

Bedekt zijn of jezelf zijn?

Kleur en kleding zijn wat mij betreft manieren om je te uiten. Het is een communicatiemiddel en een vorm van zelfexpressie. Jezelf aankleden gaat daarmee veel verder dan niet bloot over straat gaan. Het is de manier om vorm te geven aan wie je bent of wil worden.

Ik zie dit vaak in de praktijk. Mensen hebben zich ontwikkeld, maar de kleding kast hangt vol met items die passen bij hoe je een paar jaar geleden was. Dat wringt, want van binnen voel je je veel rijker, krachtiger of professioneler dan je aan de buitenkant laat zien. Tijd om je groei te vertalen naar outfits die jouw beeld van je (ideale) zelf bevestigen. Zo werk je aan een garderobe die je empowert en ervaar je dat je meer jezelf kunt zijn.

Ik vraag me dus altijd af: wie trekt deze kleding aan? Wat beweegt deze persoon? Hoe staat deze persoon in het leven? En wat maakt deze persoon tot het individu dat het is? Daarna kijk ik pas naar het wat: wat trek je aan om die persoonskenmerken te vertalen naar een outfit waarin je je op je best voelt?

Dat is al heel anders dan mode styling. Daarbij is het wat het uitgangspunt: welke kleding zit er in een collectie? Welke modetrends zie je nu? Hoe kun je daar leuke combinaties mee maken? Sinds het ontstaan van het vak image consulting is de nadruk steeds meer verschoven van wat staat leuk naar wie trekt het aan. Wat mij betreft zijn er twee systemen die daar heel mooi uitdrukking aan geven: het 78 Color System en de Persoonlijke Kracht Methodiek. Maar laat ik je eerst vertellen hoe het allemaal begon.

 

De seizoenen

Als ik het heb over kleurenanalyse, denken mensen al snel aan de vier seizoenen: lente, zomer, herfst en winter. Bij mijn weten is dat ook het eerste systeem waar image consultants mee aan de slag zijn gegaan. Het geeft een handreiking in welke kleurrichting je het moet zoeken. Want sommige kleuren staan niet zo mooi: ze maken je gelig en vlekkerig of laten je er vermoeid of grauw uitzien. Terwijl je juist wil dat de kleuren die je draagt het beste in je naar boven halen: je krijgt een gezonde blos, je huid lijkt egaler en je ogen komen mooi uit.

Een indeling in vier seizoenen blijkt in de praktijk te globaal. Er zijn weliswaar mensen die een bijvoorbeeld klassiek herfsttype zijn, maar voor de meeste mensen is kleur genuanceerder. Want wat als koele, felle en lichte kleuren je mooie staan? Of Dat zowel warm als koel even goed bij je passen? Dan val je bij het seizoensysteem buiten de boot. Je krijgt dan een palet mee naar huis dat je niet helemaal past.

Daarom zijn er ook subtypen. Gecombineerde seizoenen die samen optellen tot twaalf kleurenpaletten. Dat geeft al iets meer mogelijkheden, maar ook daar blijft de indeling wat globaal. Vaak krijg ik mensen over de vloer die al eerder een analyse hebben gehad met de vier, tien of twaalf seizoenen, maar aanvoelen dat ze met dit kleurenpalet niet optimaal uit de verf komen. Daarom werk ik graag met een systeem dat gedetailleerd, genuanceerd en persoonlijk is: het 78 Color System.

 

78 Color System

Het 78 color system – ontwikkeld door Regien Strategier – gaat uit van dezelfde zes eigenschappen van kleur als de seizoenen: koel, warm, fel, zacht, licht en donker. Het grote verschil is dat deze eigenschappen op alle mogelijke manieren gecombineerd kunnen worden. Warm met fel en licht en donker. Zacht, koel en donker. Alles wat bij jou past, kan in het kleurenpalet verwerkt worden. Bovendien wordt ook gekeken of al die passende eigenschappen even belangrijk voor je zijn. Misschien passen koel, zacht en donker je allemaal, maar mag voor jou het donkere toch iets meer nadruk krijgen dan het koele en zachte. Al die mogelijkheden leiden tot 78 verschillende kleurenpaletten. De uitkomst is daarmee niet alleen heel gedetailleerd, maar ook persoonlijk. Door de nadruk wat meer op koel dan op zacht te leggen, zie je bijvoorbeeld in je palet het ondeugende in jezelf terug.

Beide paletten bevatten koele, zachte, donkere kleuren. Links meer nadruk op koel, rechts meer nadruk op zacht.

Persoonlijke Kracht

Benader je kleur helemaal vanuit innerlijk, dan is de PK-methodiek de perfecte tool. Aan de hand van een persoonlijkheidstest wordt in beeld gebracht wat jou drijft, wat je waarden zijn en hoe je de dingen moeiteloos doet. Dit wordt vanuit de kleurenpsychologie gekoppeld aan veertig kleurtypes. Van die veertig kleuren krijg jij er een aantal mee: jouw powerkleur is je allergrootste kracht, je balanskleur is je sleutel tot succes en je blauwdruk is jouw eigen routekaart voor een waardevol leven. Je krijgt niet alleen de voor jou meest inspirerende kleuren, maar ook een rapport waarin al je kwaliteiten op een rij staan. Plus handreikingen om jouw kleuren te dragen, ontspannen jezelf te zijn en te laten zien wie je bent. Deze methode is ontzettend waardevol als je wil leven vanuit je kracht en je eigen pad wil volgen.

Allround kleurensessie

Natuurlijk wil je het beste van beide. Daarom combineer het 78 Color System en Persoonlijke Kracht in een allround kleurensessie. We starten bij jouw aller grootste kracht, dat wat jou uniek maakt en de kleur die daarbij hoort. Daarna gaan we kijken hoe we jouw powertypepalet kunnen verweven met de kleuren die het allerbeste bij je uiterlijke kenmerken passen. Zo laat je niet alleen zien wie je bent, je ziet er ook stralend uit.

 

Wil jij ook door kleur uitdrukking geven aan wie je bent en zo zichtbaar jezelf zijn? Mail me dan snel voor een afspraak of lees verder voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.