Je kledingkast duurzaam met een capsule garderobe – deel 2
Oké, vorige week werd dus duidelijk dat je met een capsule garderobe duurzaam met kleding omgaat en dat het je helpt je identiteit in kleding zichtbaar te maken. En dat je een einde maakt aan een volle kledingkast, maar niks hebben om aan te trekken. Met zo’n capsule garderobe starten is een ander verhaal. Daarom geef ik je nu een aantal concrete handvatten om je kledingkast om te toveren tot een capsule garderobe en tegelijkertijd duurzaam bezig te zijn.
Hoe breng je een capsule garderobe in de praktijk?
Less is more
Ik mag graag stijlicoon Iris Apfel quoten: more is more, less is a bore. Voor de meeste mensen geldt dat dat bij het samenstellen van je outfit waar is, maar niet voor het samenstellen van je garderobe. Als je minder items hebt, heb je meer overzicht en ga je sterkere combi’s maken. Wil je starten met een capsule, dan moet je dus eerst je huidige garderobe onder handen nemen en een hele hoop kleding uit je kast verwijderen.
Kledingliefde
Bij het uitspitten van je kledingkast ga je al je kledingstukken een cijfer geven. Dit kan op basis van kwaliteit, maar vooral op hoe gelukkig jij van dit kledingstuk wordt. Heeft het voor jouw de wauw factor? Voel jij je in dit kledingstuk op en top jezelf? Benadrukt dit kledingstuk al je sterke kanten (zowel innerlijk als uiterlijk)? Is het antwoord een volmondig JA! dan houd je het kledingstuk natuurlijk. Vergeet niet dat rapportcijfer. Je zult merken dat als jij je hult in kleding niet niet meer dan een zesje krijgt, jij je ook niet beter dan een zesje zult voelen. Kleding hoort je juist een oppepper te geven, dus bij voorkeur houd je de kledingstukken met een 8 of hoger over.
Goede basics
Oké, je hoeft niet van elk kledingstuk hoteldebotel te zijn. Goede basics zijn ook waard. Ze zijn eigenlijk de omlijsting van jou en je favoriete items. Een goede basic laat zich makkelijk combineren met andere items en zorgen voor een rustpunt in je outfit. Denk goed na over welke en hoeveel basics je nodig hebt. Heb je alleen maar basics in je kast, dan kun je wel aangekleed zijn, maar zet je niet zo’n duidelijk beeld neer van wie jij bent. Het gaat dus om een goede mix van basisingrediënten en smaakmakers.
Je eigen kledingtaal
Om je visie op jouw capsule vorm te geven, is het goed om jouw eigen kledingtaal in beeld te brengen. Je gaat op zoek naar jouw kleuren, jouw stoffen, jouw vormen, jouw prints, jouw stijl. Wat bij jou hoort kun je baseren op zowel uiterlijk (wat staat technisch goed) als innerlijk (wie ben ik, waar houd ik van, waarvan ga ik bruisen). Als je dit in beeld hebt, maak je een mood board waarin je al die aspecten terug laat komen. Een goede reminder aan wat jouw garderobe nodig heeft.
Sommige mensen voelen hun eigen kledingtaal haarfijn aan, maar de meeste mensen vinden het lastig te bepalen wat nou echt bij hen past. Daar kan ik je als imago coach bij helpen. Wil jij in je eigen kledingtaal duiken, kom dan langs voor een allround kleurensessie of allround garderobe traject.
Stick to the list
Op basis van wat je al in de kast hebt hangen en het beeld dat je van jouw ideale garderobe hebt gevormd, ga je een boodschappenlijstje maken. Wat heeft jouw capsule nog nodig om jezelf in elke situatie uit te kunnen drukken? Vergeet niet dat de capsule een beperkte omvang heeft. Probeer je te redden met zo’n 35 items per seizoen. Dat is overzichtelijker dan een jaar-rond-capsule. En vergeet niet dat je veel items meerdere seizoenen kunt dragen.
Minder consumeren is niet alleen duurzaam. Door jezelf te beperken en bewust te kiezen, ga je automatisch meer kiezen voor jezelf. Dat is een van de krachtige uitwerkingen die kleding kan hebben.
Combineren kun je leren
Als je beperkt bent in je items, wordt je creatiever in combineren. Zie dit als een groot spel. Probeer nieuwe combinatie uit, ook als het je helemaal niks lijkt. Je leert daar ontzettend veel van over wat wel en niet werkt. En je zult verrassende ontdekkingen doen. Wat in eerste instantie te gewaagd lijkt, zou maar zo je nieuwe lievelingsoutfit kunnen zijn. Als het toch niks is, trek je gewoon weer wat anders aan.
Tot slot
Het samenstellen van een capsule garderobe – en sowieso van een garderobe die helemaal bij je past – is een proces. Het is echt niet ge als je hier een paar jaar over doet. Leg jezelf vooral niet op dat je in een middag de perfecte kledingkast samenstelling bereikt. Het is kijken, kiezen, dromen, proberen, vallen en opstaan. Maar wel met een compacte droomgarderobe als resultaat. Heel veel speel plezier!
Geef een reactie